Zo ga je slim om met een erfenis of schenking • Kijker aan Z

Heeft een buitenechtelijk kind recht op erfenis?

Gevraagd door: Mirte Elsenaar B  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (70 stemmen)

Een buitenechtelijk of een niet-erkend kind is geen erfgenaam en zal om die reden niets erven. Dit kind kan alleen meedelen in de erfenis als het een verzoekschrift bij de rechtbank indient om het vaderschap gerechtelijk te laten vaststellen. Dan wordt het kind vanaf de geboorte alsnog een afstammeling van de erflater.

Hebben donorkinderen recht op erfenis?

Als voor de vermoedelijke kinderen van de Barendrechtse arts door DNA-onderzoek vast is komen te staan dat de arts hun vader is, kunnen de donorkinderen dus niet (op een andere manier dan door een schadeclaim) meedelen in zijn erfenis.

Wat gebeurt er als je je kind niet erkend?

Wenst de vader het kind niet te erkennen, dan kan de moeder een procedure starten tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Dit komt vaak aan de orde in het kader van een eventuele alimentatieplicht.

Wat is een natuurlijk niet erkend kind?

Een niet-erkend kind is niet erkend door de vader. Ook juridisch gezien is het dan geen kind van de vader. Dit heeft tot gevolg dat het kind in beginsel geen recht heeft op de erfenis van vader. Het is wel een natuurlijk kind van de vader.

Wie heeft recht op legitieme portie?

De legitieme portie is de helft van het erfdeel waar kinderen recht op zouden hebben als er geen testament was. Je kunt als ouder je kind dus nooit helemaal onterven, een kind houdt altijd zijn/haar recht op de legitieme portie.

19 gerelateerde vragen gevonden

Hoe werkt de legitieme portie?

De legitieme portie is de helft van het erfdeel dat een erfgenaam zal ontvangen. Zijn er bijvoorbeeld drie erfgenamen, waarvan jij er één zou zijn, dan heb je recht op een derde deel van de nalatenschap. Word je onterfd, dan heb je alleen nog recht op je legitieme portie. Die is de helft hiervan en dus een zesde deel.

Wat krijgt een onterfd kind?

Legitieme portie

Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen.

Wat zijn natuurlijke kinderen?

Het natuurlijk kind is een persoon die niet door zijn of haar vader is erkend en buiten een huwelijk of geregistreerd partnerschap is geboren. De vaststelling dat iemand een natuurlijk kind is, is van belang voor het erfrecht.

Heb je recht op erfenis als je niet erkend bent?

Een buitenechtelijk of een niet-erkend kind is geen erfgenaam en zal om die reden niets erven. Dit kind kan alleen meedelen in de erfenis als het een verzoekschrift bij de rechtbank indient om het vaderschap gerechtelijk te laten vaststellen. Dan wordt het kind vanaf de geboorte alsnog een afstammeling van de erflater.

Kan een biologisch kind erven?

Een man die een kind erkent, wordt de juridische vader van een kind. Dat kind zal dezelfde rechten krijgen als een biologisch kind. Het zal evenveel recht hebben op de erfenis. Laat je het wettelijk erfrecht spelen, dan erven de kinderen elk een evenredig deel van je erfenis.

Is een erkenning verplicht?

Is erkenning verplicht

Ook bent u als opdrachtgever niet verplicht te kiezen voor een bedrijf met een erkenning of certificering. Maar, als u kiest voor een erkend of gecertificeerd bedrijf wilt u wel weten welke erkenning of certificering dan voor u van belang is.

Is het verplicht om je kind te erkennen?

Verplicht tot erkennen kind? De vader kan door de moeder niet verplicht worden het kind te erkennen. Wel kan zij gerechtelijk laten vaststellen wie de verwekker is, aan de hand van DNA test. De rechter kan een DNA test bevelen, in het belang van het kind.

Kan je vaderschap weigeren?

Je kan er voor kiezen om zijn vaderschap niet te laten erkennen. Jij moet een document ondertekenen om hem toelating te geven tot erkenning van vaderschap. Deze weigering van jouw kant kan hij wel teniet doen door naar de familierechter te stappen. De rechter kan een DNA-test via bloedname bij je kindje afdwingen.

Hoe werkt een anonieme donor?

Rechten en plichten van anonieme donoren

Een donorkind kan tegenover de donor geen enkele aanspraak maken op financiële ondersteuning, erfenis of een omgangsregeling. Omgekeerd geldt ook dat jij geen aanspraak maakt op een omgangsregeling met je donorkind. Ook een positieve DNA-test brengt daar geen verandering in.

Wat is Onterving?

Onterven is het bepalen dat iemand niet erft, die volgens de wet wel zou erven. Een kind of partner kan ook onterfd worden. Iemand onterven kan alleen in een testament. Een kind heeft recht op een legitieme portie, een minimum verkrijging.

Welke personen uit het recht kunnen erfgenamen zijn?

Erfgenamen kunnen familieleden zijn, maar ook vrienden, kennissen of een goed doel. De overleden persoon kan in het testament ook wettelijke erfgenamen hebben onterfd. Onterfde kinderen houden wel recht op hun legitieme portie. Dit is een geldbedrag dat zij zelf moeten opvragen.

Hoe weet ik of ik erkend ben?

De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte van erkenning op. Dit is gratis. Als u een afschrift van de akte van erkenning wilt hebben, zijn daar wel kosten verbonden. De gemeente kan u hierover informeren.

Hoe bereken je de legitieme portie?

De wet geeft een eenvoudige formule om de legitieme portie te berekenen: Legitieme portie = [legitimaire massa] x [erfdeel volgens versterferfrecht x 1/2].

Wat is een wettig kind?

het kind is geboren binnen uw huwelijk of geregistreerd partnerschap; en alleen de geboortemoeder de moeder is, terwijl er volgens de wet geen vader is.

Waar heb ik recht op als ik onterfd ben?

Als onterfde echtgenoot heeft u inderdaad geen rechten meer, ook niet op een legitieme portie. Als onterfd kind heeft u wel rechten: Recht op inzage in de financiën van de overledene. Recht op de legitieme portie.

Waar heeft de dochter recht op als ze onterfd is?

Een onterfd kind heeft geen recht op goederen, maar alleen op geld. Het onterfde kind heeft dus geen recht op het huis of de inboedel. Deze zijn de eigendom van de twee kinderen die niet zijn onterfd. Het onterfde kind moet het bedrag van 25.000 euro binnen 5 jaar na het overlijden van de ouder opeisen.

Waar heb je recht op als je onterft bent?

Een onterfde partner heeft geen recht op geld of bezit. Maar hij heeft wel andere rechten, bijvoorbeeld om in het huis te blijven wonen en de meubelen te gebruiken als hij anders op straat zou komen te staan. De partner heeft soms ook recht op de rente van bijvoorbeeld de bankrekening.

Wie moet legitieme portie betalen?

De legitieme portie is het minimum uit de nalatenschap van zijn ouders waar een kind recht op heeft, ook als het onterfd is. Alleen afstammelingen hebben recht op een legitieme portie. De partner en stiefkinderen niet. Het is een vordering in geld.

Wie stelt legitieme portie vast?

De rechtbank begint haar beoordeling met de algemene opmerking dat in de wet is verankerd dat er simpelweg de verplichting is om alle relevante informatie ter beschikking te stellen om de legitimaire massa vast te stellen, waarmee de stelling over een fishing expedition terzijde wordt geschoven.

Wat is het verschil tussen kindsdeel en legitieme portie?

Het kindsdeel is het deel van de erfenis waar kinderen recht op hebben. De legitieme portie is het deel waar kinderen recht op hebben als ze onterfd zijn. Het is dus het minimale deel dat zij moeten ontvangen uit een erfenis van hun ouders.

Vorige artikel
Hoe lang duurt baby blues?
Volgende artikel
Waarom wil jij maar 1 kind?