Do stepchildren receive the same inheritance as biological children?

Hebben stiefkinderen recht op kindsdeel?

Gevraagd door: Thomas Kok  |  Laatste update: 26 november 2023
Score: 4.7/5 (8 stemmen)

Hebben stiefkinderen ook een kindsdeel? Stiefkinderen hebben op grond van de wet geen kindsdeel in de erfenis van de stiefouder.

Hebben stiefkinderen ook recht op erfenis?

Een stiefkind erft normaal gesproken niet van een stiefouder. Maar dit kan een stiefouder wel regelen.

Welke rechten heb je als stiefkind?

U hebt alleen een recht op een omgangsregeling met het kind als er tussen u en het kind een nauwe band is ontstaan. Kunt u deze nauwe band aantonen? Dan mag u naar de rechter gaan om een omgangsregeling aan te vragen.

Hoe wordt de erfenis verdeeld bij een samengesteld gezin?

Als jij eerst komt te overlijden, dan zijn jouw echtgenoot en jouw eigen kind erfgenaam, ieder voor een gelijk deel. Jouw stiefkind erft niet van jou. Bij het later overlijden van jouw echtgenoot is zijn kind zijn erfgenaam. Jouw kind, dus zijn stiefkind, is dan geen erfgenaam.

Kan ik mijn stiefkinderen onterven?

Stiefkinderen onterven

Stiefkinderen zijn namelijk geen erfgenaam volgens de wet. Ze kunnen in die zin dus ook niet onterfd worden. Stiefkinderen hebben ook geen legitieme portie in de nalatenschap van hun stiefouder. Wel is het zo dat een stiefkind indirect kan erven: via de eigen ouder.

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat erft een stiefkind?

Stiefkinderen zijn geen erfgenaam op grond van de wet en zij kunnen dus geen aanspraak maken op haar erfenis.

Wie erft bij overlijden stiefvader?

Als jouw stiefmoeder overlijdt en geen testament heeft, dan krijg jij in principe niets van haar erfenis. Je hebt wel nog recht op het deel van de erfenis van jouw vader waar jij een vordering op had, maar meer dan dat niet. Dit komt omdat er geen sprake is van een bloedlijn tussen jou en je stiefouder.

Heeft aangetrouwde familie recht op erfenis?

Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn.

Wie controleert verdeling erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?

Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.

Hoe ga ik om met mijn stiefkind?

Tips voor stiefouders over omgaan met je stiefkind
  1. Praat met je partner over je stiefkind. ...
  2. Toon interesse in de hobby's en bezigheden van je stiefkind. ...
  3. Vraag of je stiefkind het leuk vindt om iets met jou te doen, zonder je partner. ...
  4. Geef je partner en stiefkind de ruimte om dingen te doen zonder jou.

Kan je erven van stiefvader?

Stiefkinderen hebben geen wettelijk geregeld erfrecht. Als er niets speciaals is voorzien, erven ze niet van hun pluspapa of plusmama.

Hoe erken je een stiefkind?

Als het kind is geboren binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van de vader en moeder, hoeft de vader het kind aldus niet te erkennen. Die erkenning staat dan ook in beginsel 'vast', wat betekent dat de stiefouder in beginsel geen mogelijkheid heeft om het stiefkind (alsnog) te erkennen.

Kan ik mijn kindsdeel opeisen?

Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.

Wie erft er als er geen testament is?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Kan de langstlevende echtgenoot alles erven?

Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.

Hoe verdeel je de erfenis zonder ruzie?

5 manieren om inboedel uit erfenis zonder ruzie te verdelen
  1. Verdeling in onderling overleg. ...
  2. Rouleren van inboedel. ...
  3. Veiling op basis van een intekensysteem en ruilen. ...
  4. Veiling door inschrijving (hoogste bod) ...
  5. Veiling door loting.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?

Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.

Heeft mijn ex partner recht op mijn erfenis?

Nadat de echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand heb je geen recht meer op de erfenis van je overleden ex-echtgenoot. Dit wijkt af als jullie iets anders in een testament of convenant zijn overeengekomen.

Kun je een kind bij erfenis meer geven dan de ander?

De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft. Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).

Kun je erven van je schoonouders?

Kan ik erven van mijn schoonouders? Nee, u bent niet automatisch erfgenaam van uw schoonouders. Het kan wel als uw schoonouders u in een testament hebben benoemd tot erfgenaam.

Kan de langstlevende het kindsdeel opmaken?

Een ouder kan het kindsdeel bijvoorbeeld opmaken door een schenking te doen aan een ander persoon. Dit mag alleen als de schenking niet leidt tot benadeling van de rechten van de andere erfgenamen, zoals de andere kinderen.

Heb je altijd recht op je legitieme portie?

Legitieme portie

Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft.

Wie is de eerste erfgenaam?

Eerste groep: kinderen en echtgenoot/geregistreerd partner. Als je kinderen niet meer leven, dan erven je kleinkinderen in hun plaats. Tweede groep: ouders, broers en zussen. Als je broers of zussen niet meer leven, dan erven de kinderen van je broers of zussen in hun plaats.

Vorige artikel
Hoeveel uur is een 9 tot 5?
Volgende artikel
Wat verdiend een docent vwo?