Onterfde kinderen houden toch altijd recht op deel erfenis, met pijnlijke procedures tot gevolg

Hebben niet erkende kinderen recht op erfenis?

Gevraagd door: Thijn Mohan  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (74 stemmen)

Een buitenechtelijk of een niet-erkend kind is geen erfgenaam en zal om die reden niets erven. Dit kind kan alleen meedelen in de erfenis als het een verzoekschrift bij de rechtbank indient om het vaderschap gerechtelijk te laten vaststellen. Dan wordt het kind vanaf de geboorte alsnog een afstammeling van de erflater.

Wat gebeurt er als je je kind niet erkend?

Wenst de vader het kind niet te erkennen, dan kan de moeder een procedure starten tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Dit komt vaak aan de orde in het kader van een eventuele alimentatieplicht.

Wat is een natuurlijk niet erkend kind?

Een niet-erkend kind is niet erkend door de vader. Ook juridisch gezien is het dan geen kind van de vader. Dit heeft tot gevolg dat het kind in beginsel geen recht heeft op de erfenis van vader. Het is wel een natuurlijk kind van de vader.

Kan je een kindsdeel opeisen?

Kan ik mijn kindsdeel opeisen? Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar als beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Hier zijn overigens uitzonderingen op.

Wat als moeder niet wil dat vader kind erkent?

Als de moeder niet wil dat de vader het kind erkend, dan is het principe alleen mogelijk om een procedure via de rechtbank te voeren. Daarbij kan de vader onder voorwaarden vervangende toestemming vragen voor erkenning. Bijstand van een advocaat bij dit verzoek is verplicht.

16 gerelateerde vragen gevonden

Wat kan een vader zonder erkenning?

Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Kan een vader erkenning afdwingen?

Een vader kan slechts vervangende toestemming voor de erkenning van zijn kind aanvragen bij de rechtbank, als de moeder deze erkenning bij de geboorte heeft geweigerd. Een vader kan geen vaderschapstest afdwingen.

Is Eerdere Uitbetaling van uw kindsdeel mogelijk?

Mag de langstlevende eerder het kindsdeel uitbetalen? Ja, meestal mag de langstlevende tijdens het leven het kindsdeel eerder uitbetalen. Dat is niet verplicht. De kinderen kunnen het kindsdeel ook niet opeisen, tenzij dat in het testament staat of als er sprake is van een wilsrecht.

Wat is het minimale kindsdeel bij een erfenis?

Als kind heb je dus altijd recht op een minimumdeel uit de erfenis van jouw ouders. Dat is minstens de helft van wat je volgens de wettelijke regels zou krijgen.

Wat is een Overbedelingsschuld?

Vorderingen van de kinderen

Met andere woorden: de langstlevende echtgenoot wordt overbedeeld. Hierdoor ontstaat een schuld aan de kinderen, een zogeheten 'overbedelingsschuld'. Deze overbedelingsschuld is gelijk aan de erfdelen van de kinderen. De kinderen krijgen dus een vordering op de langstlevende echtgenoot.

Welke rechten heb je als je een kind erkend?

Gevolgen erkenning kind
  • Tussen u en uw kind ontstaat een juridische band (familierechtelijke betrekking).
  • U moet het kind onderhouden (onderhoudsplicht) totdat het 21 jaar wordt.
  • U en het kind worden elkaars wettelijke erfgenamen.
  • U kiest (met de moeder) op het moment van erkenning de achternaam van uw kind.

Wat moet je meenemen bij erkenning kind?

Wat u moet meenemen

een geldig identiteitsbewijs van uzelf en de moeder. persoonlijke of schriftelijke toestemming van de moeder. De moeder moet persoonlijk mee als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt.

Hoe noem je iemand zonder vader?

Wees - 9 definities - Encyclo.

Is een erkenning verplicht?

Erkenningen komen in de markt het meeste voor. Een erkenning is nooit wettelijk verplicht. Een certificaat kan wettelijk voorgeschreven zijn, maar dit geldt niet voor alle certificaten.

Is het verplicht om je kind te erkennen?

Verplicht tot erkennen kind? De vader kan door de moeder niet verplicht worden het kind te erkennen. Wel kan zij gerechtelijk laten vaststellen wie de verwekker is, aan de hand van DNA test. De rechter kan een DNA test bevelen, in het belang van het kind.

Kun je erkenning tegenhouden?

Niet alleen de moeder kan de erkenning tegenhouden, ook de vader kan weigeren een kind te erkennen. Om toch een familierechtelijke betrekking te laten ontstaan tussen vader en kind, kan de moeder (totdat het kind 16 jaar is) of het kind zelf, de rechtbank verzoeken het vaderschap vast te stellen.

Kan de langstlevende het kindsdeel opmaken?

Langstlevende ouder maakt de erfenis op

De langstlevende heeft gedurende diens leven het volledige beheer over de erfenis die door de overleden partner is achtergelaten. Dat betekent ook dat de langstlevende het geld helemaal mag opmaken, inclusief de kindsdelen van de kinderen.

Wat krijgt een onterfd kind?

Legitieme portie

Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen.

Kan een kindsdeel verjaren?

In principe komt een kindsdeel niet te vervallen of verjaart dit als de langstlevende ouder nog in leven is. Volgens artikel 3:306 van het Burgerlijk Wetboek is er sprake van een verjaring als er na twintig jaar vanaf de opeisbare vordering geen actie wordt ondernomen.

Hoe kindsdeel uitbetalen?

Als langstlevende echtgenoot mag men altijd de kindsdelen geheel of gedeeltelijk uitbetalen. Uitbetaling van de kindsdelen is geen schenking, maar aflossing van een schuld. Daarover hoeft dus geen schenkbelasting te worden betaald.

Wat is een Wilsrecht?

Wilsrechten zijn speciale rechten die de kinderen kunnen inroepen op het moment dat er een situatie ontstaat waarbij de ene ouder overleden is en de andere ouder van plan is om opnieuw te gaan trouwen. Hierdoor zouden de kinderen uit het eerste huwelijk benadeeld kunnen worden.

Kan je tot vaderschap gedwongen worden?

Als de man het kind niet wil erkennen, kan er toch voor gezorgd worden dat de rechtspositie van het kind veilig gesteld wordt. Als de vader het kind niet wil erkennen, kan zijn vaderschap namelijk gedwongen vastgesteld worden.

Kan ik het vaderschap weigeren?

Je kan er voor kiezen om zijn vaderschap niet te laten erkennen. Jij moet een document ondertekenen om hem toelating te geven tot erkenning van vaderschap. Deze weigering van jouw kant kan hij wel teniet doen door naar de familierechter te stappen. De rechter kan een DNA-test via bloedname bij je kindje afdwingen.

Wat zijn de rechten van een vader?

Juridisch gezien hebben zowel de biologische vader als de juridische vader (na erkenning) recht op omgang met het kind. Ook als je als biologische vader het kind niet hebt erkend heb je recht op omgang. Dit is wettelijk vastgelegd. De omgang van de ouders met het kind wordt doorgaans vastgelegd in een ouderschapsplan.