Wat is reiskostenvergoeding? Heb ik er recht op? - What the FAQ?! [#9]

Heb je recht op reiskostenvergoeding tijdens zwangerschapsverlof?

Gevraagd door: Yfke Ünal  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (60 stemmen)

4. Reiskosten tijdens het zwangerschapsverlof. Meestal regelen werkgevers in het personeelshandboek, contract of het ziekteverzuimreglement iets omtrent de reiskosten tijdens zwangerschap. Mocht er niets geregeld zijn dan mag een werkgever de maand waarin je met verlof gaat en de maand erop nog reiskosten uitbetalen.

Wat krijg je betaald tijdens zwangerschapsverlof?

Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof heeft u recht op een zwangerschapsuitkering. Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof.

Waar heb je recht op bij zwangerschapsverlof?

Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).

Wat is de Flexibiliseringsperiode?

Als uw werknemer zwanger is van een tweeling of meerling kan zij ervoor kiezen om het zwangerschapsverlof in te laten gaan tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode van 2 weken heet de flexibiliseringsperiode.

Heb je recht op een uitkering als je zwanger bent?

Als u zwanger bent met een WW-, WIA- of Ziektewet-uitkering kunt u zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon. Vóór de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering.

45 gerelateerde vragen gevonden

Wat als je zwanger bent en geen werk hebt?

Je kunt altijd solliciteren als je zwanger bent. Een zwangerschap mag geen reden voor afwijzing zijn. Heb je een WW-uitkering en ben je zwanger? Dan heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlofuitkering (WAZO).

Kan niet meer werken door zwangerschap?

Ziekte tijdens zwangerschapsverlof

Kan uw werkneemster na haar zwangerschapsverlof nog niet aan het werk? Als de ziekte het gevolg is van de zwangerschap of bevalling, kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziek melden bij u. Als werkgever vraagt u voor haar de Ziektewetuitkering aan.

Wat is je dagloon?

Om uw dagloon te berekenen, kijken wij naar uw sv-loon dat u verdiende tijdens het dienstverband waarin u ziek werd. We nemen daarbij de periode van 1 jaar voor uw eerste ziektedag. Dit bedrag delen we door 261, dat is het gemiddelde aantal dagloondagen in 1 jaar. De uitkomst is uw dagloon.

Hoe kom je aan een zwangerschapsverklaring?

Je ontvangt je zwangerschapsverklaring van je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Zodra je uitgerekende datum bekend is, geeft deze je de verklaring mee. Krijg je hem niet automatisch mee? Dan kan je er zelf naar vragen.

Wat is de WAZO uitkering?

Als u in dienst bent bij een werkgever, dan heeft u bij zwangerschap recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Uw werkgever vraagt namens u de uitkering aan. UWV betaalt de uitkering meestal aan uw werkgever en uw werkgever betaalt gewoon uw loon door.

Hoeveel maanden heb je recht op zwangerschapsverlof?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Hoe bevallingsverlof aanvragen?

Zwangerschapsverlof aanvragen

Je moet je werkgever een medisch attest bezorgen, met daarin vermeld: de vermoedelijke bevallingsdatum en de datum waarop je je verlof wil nemen. Verwittig ook op tijd je ziekenfonds of ten laatste bij het begin van de 6 weken die aan de bevalling voorafgaan.

Is het verplicht om zwangerschapsverlof op te nemen?

Je zou denken dat je dit wel zelf mag bepalen, maar het tegendeel is waar: zwangerschapsverlof is verplicht! Je moet als werkende vrouw minimaal 4 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaan.

Wie betaalt loon tijdens zwangerschapsverlof?

De moederschapsuitkering is een vervangingsinkomen dat het ziekenfonds jou betaalt tijdens je moederschapsverlof. Het bedrag van de uitkering hangt af van je loon.

Hoe berekent UWV zwangerschapsuitkering?

Hoe wordt het dagloon voor een zwangerschapsuitkering (WAZO) berekend? Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.

Wat te zeggen als iemand met zwangerschapsverlof gaat?

Een leuke tekst op de kaart wanneer een collega met zwangerschapsverlof gaat
  • “Eindelijk is het zover! Geniet van de laatste loodjes en we komen binnenkort op kraamvisite.”
  • “De baby is er bijna. ...
  • “Mommy to be! ...
  • “Geniet van je verlof! ...
  • Wat zijn de maanden voorbij gevlogen!

Heeft werkgever Zwangerschapsverklaring nodig?

Je kunt een zwangerschapsverklaring nodig hebben om verschillende redenen: Zwangerschapsverlof: als je in loondienst bent, kan je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijgen wanneer je met verlof gaat. Deze uitkering vraag je aan bij het UWV, en die instantie kan om je zwangerschapsverklaring vragen.

Wat staat er op een zwangerschapsverklaring?

Een zwangerschapsverklaring is een verklaring van uw huisarts of verloskundige, waarin staat dat u zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum is. U bewaart deze verklaring in uw eigen administratie.

Hoe lang moet de werkgever de Zwangerschapsverklaring bewaren en waarom?

Uw werknemer bewaart deze verklaring in haar eigen administratie. U hoeft de zwangerschapsverklaring dus niet te bewaren. Tot 1 jaar na de einddatum van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering kunnen wij uw werknemer om de zwangerschapsverklaring vragen, als dat nodig is voor controle.

Is dagloon UWV bruto of netto?

Tijdens de eerste 2 maanden dat u werkloos bent, is uw bruto WW-uitkering 75% van uw WW-maandloon. Daarna is uw uitkering 70% van uw WW-maandloon. Heeft u naast uw WW-uitkering andere inkomsten? Dan verrekenen wij uw inkomsten met uw WW-maandloon.

Wat is een gemiddeld dagloon?

Dagloon werknemer berekenen

Voor de berekening van een uitkering wordt gekeken naar het dagloon van je werknemer. Het dagloon is 1/261ste deel van het jaarloon. Deel dus het jaarloon van je werknemer door 261. Dit is het gemiddeld aantal werkdagen in een jaar.

Hoe bereken je dagloon naar maandloon?

Een jaar heeft 260, 261 of 262 loondagen. Daarnaast zijn er maanden met 20, 21, 22 en 23 loondagen. Formule: dagloon = maandloon x 12 : loondagen per jaar. Daarbij kan loondagen per jaar 260, 261 of 262 zijn.

Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?

maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.

Hoeveel dagen blijven werken na zwangerschap?

Er zijn wel voorwaarden voor zo'n verzoek, volgens de Wet flexibel werken: Je moet langer dan 26 weken in dienst zijn bij je werkgever. Na afwijzing of goedkeuring van je verzoek moet je 1 jaar wachten, voordat je een nieuw verzoek kunt doen. Je bedrijf moet meer dan 10 werknemers in dienst hebben.

Wat zijn mijn rechten als zwangere werknemer?

Als je zwanger bent, heb je recht op regelmatige werktijden. Je werkgever mag je niet verplichten om over te werken. Je mag ook nachtdiensten tussen 00.00 uur en 06.00 uur weigeren.