Wil je rijk worden dan moet je risico nemen - MONEY TALKS

Heb ik recht op 30000?

Gevraagd door: Fabian Dogan  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (49 stemmen)

Bijna 15.500 ouders die zich vóór 15 februari hebben gemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) hebben recht op de Catshuisregeling. Het bedrag van 30.000 euro is een eerste uitbetaling aan compensatie voor ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag.

Hoe weet ik of ik recht heb op toeslagenaffaire?

Heeft Toeslagen in het verleden in de behandeling van uw zaak ernstige fouten gemaakt? JA. U krijgt waarschijnlijk compensatie. Was u niet betrokken bij een groepsonderzoek, dan gaan we kijken we of er in de behandeling van uw zaak ernstige fouten zijn gemaakt.

Waar heb ik recht op geld?

Check op welke toeslagen je recht hebt

Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget. Of jij recht hebt op deze toeslagen hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Bekijk of je recht hebt op één van de toeslagen.

Wie heeft recht op vergoeding toeslagenaffaire?

Voor wie is de compensatieregeling bedoeld? Deze regeling is bedoeld voor ouders die vooringenomen zijn behandeld door de Belastingdienst/Toeslagen. Vooringenomen betekent dat wij er vanaf het begin vanuit gingen dat ouders waarschijnlijk geen recht hadden op kinderopvangtoeslag.

Hoe weet je of je slachtoffer bent van de toeslagenaffaire?

Om te beoordelen of u gedupeerd bent, doet de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) een eerste toets en meestal ook een integrale beoordeling. Hebt u gehoord dat u volgens UHT niet gedupeerd bent? Dan komt u niet in aanmerking voor financieel herstel van kinderopvangtoeslag.

34 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt beoordeling toeslagenaffaire?

Beoordeling of een ouder in aanmerking komt voor financieel herstel. om te beoordelen of de ouder in aanmerking komt voor deze regeling. Dit doen we binnen 6 maanden na aanmelding. Dit is onderdeel van de Catshuisregeling kinderopvangtoeslag.

Welke toeslagen vallen onder de toeslagenaffaire?

In eerste instantie verwees de toeslagenaffaire specifiek naar de problematiek rondom de kinderopvangtoeslag. Later bleek dit ook mogelijk voor de huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget te gelden. Naar schatting gaat het bij die toeslagen om 9.000 burgers.

Hoeveel geld krijgen gedupeerde ouders?

De Catshuisregeling is er om gedupeerde ouders sneller en ruimer te compenseren. Eén van de afspraken is dat alle ouders zo snel mogelijk €30.000 krijgen. Ouders die recht hebben op een hoger bedrag, krijgen dat bedrag na een integrale behandeling alsnog.

Hoeveel krijg je van de toeslagenaffaire?

Met name na de aankondiging van de Catshuisregeling in december 2020 groeide het aantal aanmeldingen enorm. De Catshuisregeling komt erop neer dat iedere gedupeerde bij wie meer dan 1.500 euro is teruggevorderd automatisch een bedrag van 30.000 euro krijgt.

Hoe meld ik me aan voor de toeslagenaffaire?

U meldt zich aan via de Belastingdienst. De Belastingdienst informeert organisaties zoals GBLT dat u zich heeft aangemeld als gedupeerde van de Toeslagenaffaire. Ga voor meer informatie voor over het aanmelden naar de website services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel/aanmelden.

Wat als je geen geld krijgt?

Vraag dan om hulp. Neem contact op met je gemeente of bel het landelijk (anonieme) telefoonnummer voor hulp bij geldzorgen: 0800-8115 of kijk op 0800-8115.nl. Zij kunnen samen met jou kijken welke organisatie in jouw regio jou verder kan helpen.

Heb ik recht op geld van de staat?

Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.

Wie onderzoekt toeslagenaffaire?

Het CBS onderzoekt op verzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) of gezinnen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire vaker te maken kregen met een kinderbeschermingsmaatregel dan andere, vergelijkbare, niet gedupeerde gezinnen.

Wat is een lichte toets toeslagenaffaire?

Iedereen die zich bij ons heeft aangemeld, krijgt een lichte toets. Wij doen deze toets om te kijken of ouders recht hebben op de Catshuisregeling. Wij controleren onder andere of ouders ooit kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd en of ze voldoen aan de voorwaarden.

Waarom krijg ik Kindregeling?

Bij het herstel van de problemen met de kinderopvangtoeslag gaat het vaak over ouders. Maar ook kinderen en jongeren zijn gedupeerd. Voor hen is de kindregeling gemaakt. De kindregeling is een herstelregeling bedoeld als steun in de rug voor kinderen en jongeren.

Wat krijgen gedupeerde ouders?

Ouders die zich melden bij de Belastingdienst kunnen een vergoeding voor de schade krijgen. Ook is het voor hen mogelijk om via de gemeente extra ondersteuning te krijgen. Maar ook kinderen kunnen veel last hebben van de gevolgen. Voor gedupeerde kinderen is er nu een kindregeling.

Wat is Caf 11?

CAF staat voor 'Combiteam Aanpak Facilitators'. Dit is een speciaal team dat onderzoek deed naar fraude met kinderopvangtoeslag. De CAF 11-zaak is hier één van en betreft de ouders die gebruik maakten van gastouderopvang via gastouderbureau Dadim in Eindhoven.

Heeft ex partner recht op compensatie toeslagenaffaire?

De compensatie voor de ex-toeslagpartners zoals nu in het wetsvoorstel staat, bestaat uit een vaststaand bedrag van € 10.000. Daarnaast is er hulp bij publieke schulden, wordt aanvullende schade gecompenseerd en kunnen zij gebruik maken van de brede ondersteuning van de gemeente waar zij wonen.

Hoeveel geld mag kind hebben?

Vrijstelling voor een lekker spaarpotje

Je mag je kind één keer €28.947 (2023) geven zonder dat hier belasting over betaald hoeft te worden. Je kind mag zelf weten wat hij met dit geld doet.

Welke toeslagen krijg je voor kind?

Als je 1 kind hebt, krijg je maximaal €100,33 per maand (2023). Voor 2 kinderen is dit maximaal €185,50 en voor 3 kinderen €262,08. Bij 4 kinderen of meer ontvang je €76,58 extra per kind. Als je recht hebt op kindgebonden budget, krijg je vanzelf bericht.

Welke 4 toeslagen zijn er?

Er zijn 4 toeslagen:
  • zorgtoeslag, een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering.
  • huurtoeslag, een bijdrage in uw huurkosten.
  • kindgebonden budget, een bijdrage in de kosten van uw kinderen.
  • kinderopvangtoeslag, een bijdrage in de kosten van kinderopvang.

Welke schulden worden kwijtgescholden door toeslagenaffaire?

Alle geldschulden openstonden op 31 december 2020. Alle geldschulden waarvan de (terug)vordering is ingesteld na 31 december 2020, maar die is ontstaan vóór 31 december 2020. Alle schulden die voortkomen uit aantoonbare fraude, misbruik of strafbaar gedrag.

Heb ik recht op de Kindregeling?

Kinderen hebben recht op de kindregeling als zij op 1 januari 2005 20 jaar of jonger waren. Kinderen die zijn geboren tot en met 5 november 2022 hebben recht op de kindregeling. Dat is de dag waarop de kindregeling is gestart.