Infant acid reflux: how do you know if your baby has GORD, and how is it treated?

Doet reflux pijn baby?

Gevraagd door: mr. Aimée Verbeek  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (59 stemmen)

Bij reflux stroomt het eten of drinken vanuit de maag terug naar de slokdarm. Dit komt vaak voor bij jonge baby's omdat de spieren van het maagklepje nog niet sterk genoeg zijn en melk vloeibaar is. De meeste baby's hebben hier geen last van. Soms kan reflux zorgen voor pijn en dat baby's niet (goed) meer drinken.

Hoe weet ik of mijn baby last heeft van reflux?

Symptomen reflux baby

Zuur ruiken uit het mondje. Overgeven. Overstrekken. Kokhalzen.

Kunnen baby's met reflux stikken?

Enkele symptomen die je baby dan zou kunnen hebben zijn: Frequent teruggeven, vaak met pijn. Kokhalzen, verslikken/stikken, hoesten, boeren of frequent hikken. Een adem die ruikt (stinkt).

Hoe lang duurt reflux bij baby?

Veel baby's hebben reflux en meestal is dit onschuldig. Bij meer dan 90% van de baby's is het na 12 tot 14 maanden ook spontaan verdwenen. Als je kindje goed groeit, alleen spuugt en er verder geen last van lijkt te hebben, is behandeling dus niet nodig.

Wat doen als je baby reflux heeft?

Als je de baby rechtop houdt, blijft de voeding makkelijker in de maag. Dit is dan ook het meest gegeven advies: houd de baby na de voeding een half uur rechtop tegen je aan. De voeding drukt dan niet tegen het klepje.

18 gerelateerde vragen gevonden

Wat kun je zelf doen tegen reflux?

Zo dien je onder meer:
  1. Koffie en witte wijn te beperken, aangezien deze de sluitspier van de slokdarm aantasten;
  2. Chocolade en vet voedsel achterwege te laten;
  3. Zwaarlijvigheid aan te pakken, daar een opgezette buik immers de maaginhoud naar de slokdarm drukt;
  4. Te stoppen met roken;
  5. Kleinere maaltijden te eten.

Wat kun je zelf doen tegen verborgen reflux?

Bij verborgen reflux komt de voeding ook omhoog, maar slikt je baby het vervolgens weer door. De maaginhoud komt dus omhoog en zakt weer naar beneden. Hierdoor komt de doorgaans zure voeding twee keer door de slokdarm, wat een scherpe brandende pijn kan veroorzaken. Je baby kan hier veel last van hebben.

Kun je genezen van refluxziekte?

Antacida, zoals Rennie®, Maalox®, Antagel® en Gaviscon®zijn medicijnen die de zuurtegraad van de maag neutraliseren, waardoor er een milde verbetering van de klachten ontstaat zonder echt de reflux te vermijden. Ze werken binnen de 5 minuten maar hebben slechts een kortdurend effect van 30- tot 60-tal minuten.

Hoe slapen baby met reflux?

Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.

Hoe moet een baby met reflux slapen?

Laat je kindje altijd op de rug slapen, dit is het veiligste. Soms kan het helpen om het hoofdeinde van een bedje iets omhoog te zetten, maar let dan heel goed op dat dit minimaal is zodat je kindje niet naar beneden kan rollen. Met bovenstaande tips is reflux meestal goed te verhelpen of te verminderen.

Kan een baby stikken?

Het kan er akelig uitzien als je baby zich verslikt. Toch hoef je pas actie te ondernemen zodra er sprake is van verstikking. Wanneer een baby zich verslikt, gaat hij hoesten. Zolang dit lukt, is je baby niet aan het stikken.

Kan een baby stikken in borstvoeding?

Een Engelse moeder van 22 heeft per ongeluk haar zoontje Dylan laten stikken toen ze tijdens de borstvoeding indommelde. De tragedie gebeurde al in september, maar de wanhopige vrouw bracht het verhaal pas afgelopen weekend in de openbaarheid.

Kan baby stikken door verstopte neus?

Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS-virus gevaarlijk zijn.

Hoe lang moet je een baby rechtop houden na voeding?

Houd je baby na het voeden minimaal twintig minuten rechtop. Laat je baby vaker kleine porties eten of drinken. Als je je baby flesvoeding geeft, kun je hem tijdens een voeding iedere drie minuten laten boeren.

Welke voeding is het beste bij reflux?

Met brandend maagzuur mag je in principe alles eten en drinken. Er is niet genoeg bewijs om een algemeen advies te geven over of je iets moet mijden of juist wel moet eten of drinken. Sommige mensen ervaren echter wel dat bepaalde voedingsmiddelen invloed hebben op hun klachten.

Welke medicijnen bij reflux baby?

Medicijnen bij reflux

Medicijnen zijn zelden nodig. Als uw kind toch klachten houdt als onrustig en prikkelbaar zijn, veel huilen (meer dan 3 uur per dag), slecht slapen, minder goed eten, minder groeien of zelfs afvallen dan kunnen eventueel maagzuur-remmers gegeven worden.

Is reflux blijvend?

Mensen bij wie de slokdarm jarenlang (chronisch) teveel wordt blootgesteld aan zure reflux kunnen een Barret slokdarm ontwikkelen, waarbij de slokdarm deels is bekleed met ander weefsel. Dit geeft een licht verhoogde kans op slokdarmkanker.

Welke voeding is slecht voor reflux?

Voedingsmiddelen die de aanmaak van maagzuur bevorderen of zorgen voor ontspanning van de onderste sluitspier van de slokdarm worden best vermeden. Denk aan vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt ... Roken of alcohol drinken wordt afgeraden.

Is verborgen reflux gevaarlijk?

Atypische reflux

Behalve de 'normale' refluxklachten hebben deze kinderen ook hele andere klachten. Dat komt doordat bij atypische reflux maaginhoud in de luchtwegen terechtkomt. Klachten die daardoor kunnen ontstaan zijn: problemen met de ademhaling, bronchitis, astma, keelontsteking en apneu.

Wat neutraliseert brandend maagzuur?

Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
  • Een lepel rauwe haver(mout) vlokken: het liefst los, zonder water erbij. ...
  • Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen.
  • Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.

Wat is verzachtend voor de maag?

Tips tegen maagpijn

Begin elke ochtend met een glas warm water. Wees terughoudend met koffie, alcohol, frisdrank en scherpe kruiden, uien en koolsoorten. Een kop warme melk of verse gemberthee. Ben je gestrest, zorg dat je de stress aanpakt.

Is yoghurt goed voor de maag?

Voor de meeste bacteriën in de yoghurt is de maag te zuur. Behalve voor de probiotica. Die overleven de zure omgeving van onze maag en komen levend in onze darm terecht. Probiotica zijn van nature ook aanwezig in de darmen en belangrijk voor een goede darmgezondheid.

Kan je stikken in snot?

Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.

Is het gevaarlijk als een baby verkouden is?

Ja, een verkoudheid bij een baby is volkomen onschuldig. Sterker nog: het hoort erbij. Omdat het afweersysteem van je baby nog niet goed ontwikkeld is, kan hij soms wel tien keer per jaar verkouden zijn.

Hoe ziet een benauwde baby eruit?

De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.

Vorige artikel
Hoe krijgt baby eczeem?
Volgende artikel
Hoelang baby probiotica geven?