Study: Don’t Be Quick To Snip Umbilical Cord

Doet het pijn als je navelstreng doorknippen?

Gevraagd door: Aylin van de Greef  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 4.8/5 (61 stemmen)

Na de bevalling wordt meestal gekozen om de navelstreng direct door te knippen, meestal kan dit worden gedaan door de vader of partner. Dit wordt ook wel afnavelen genoemd. Dat doet geen pijn voor je baby, want er lopen geen zenuwen door de navelstreng heen.

Wat gebeurd er als je de navelstreng niet doorgeknipt?

Bij het intact laten van de navelstreng, kan de bloedtoevoer naar de baby door blijven gaan. Tijdens de bevalling draagt de placenta ongeveer 25-30% bloed van de baby. Dit bloed bevat niet alleen zuurstof, maar ook stamcellen, ijzer, witte bloedcellen en antistoffen.

Hoe snel moet je de navelstreng doorknippen?

Navelstreng laten uitkloppen

Meestal wordt de navelstreng zo'n 10 tot 60 seconden na de geboorte doorgeknipt. Echter worden er op dat moment nog wel bloed, zuurstof en voedingsstoffen naar de baby vervoerd.

Hoe wordt de navelstreng doorgeknipt?

De verloskundige klemt de navel af met een navelklem of cordring en aan de andere kant een kocher (een soort schaar die de navelstreng afklemt). Daartussen mag (meestal) de partner, de navelstreng doorknippen met een schaar. Dit is een mooi moment en ook goed voor de band tussen partner en kind.

Hoe lang duurt uitkloppen navelstreng?

Als de baby net geboren is, is die navelstreng nog blauw met dikke vaten die om elkaar heen kronkelen. De hartslag klopt dan nog in de navelstreng, en die helemaal laten uitkloppen kost een paar minuten. Meestal rond de tien, maar 35 minuten kan ook.”

16 gerelateerde vragen gevonden

Doet een navelstreng pijn?

Het verzorgen van het stompje doet geen pijn. Als het navelstompje is afgevallen, gemiddeld na 7 tot 14 dagen, kan het navelhof iets bloeden of er kan iets pus opzitten, maak dit schoon bij iedere verschoning met schoon water en dep goed droog met een schone hydrofiel luier.

Wat is het gouden uur bevalling?

Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind.

Hoe voelt een navelstreng?

De navelstreng is dik, stug en rubberachtig, dat voel je als je hem doorknipt. Je baby voelt hier overigens niks van: er lopen geen zenuwen door de navelstreng. Het afklemmen en doorknippen van de navelstreng wordt afnavelen genoemd.

Wat gebeurt er met de navelstreng na bevalling?

Het navelstompje droogt in, verschrompelt en krimpt na verloop van dagen. Het kleurt steeds donkerder en valt er na 5 tot 14 dagen vanzelf af. Probeer het stompje er niet sneller af te trekken, het valt er vanzelf af wanneer het volledig is ingedroogd.

Hoe ziet een bevalling er uit?

De bevalling kondigt zich op een van de volgende manieren aan, door: het verliezen van bloed of de slijmprop; het breken van de vliezen (en verlies van vruchtwater); regelmatige pijnlijke weeën, voelbaar in de buik en/of onderrug.

Wat is belangrijk als de navelstreng wordt doorgeknipt?

Wanneer de navelstreng direct na de geboorte wordt doorgeknipt, dan loopt het kindje een groot percentage van de hoeveelheid bloed met essentiële stoffen mis. Voor de gezondheid van het kindje is het dus van groot belang dat de navelstreng na de geboorte volledig uitklopt, zodat ze al haar waardevolle bloed meekrijgt.

Kan een baby last hebben van navelstreng?

Het is een natuurlijk proces en baby's hebben meestal geen last van het afvallen van hun navelstreng. In sommige gevallen kan het navelstompje echter gevoelig zijn, maar dit is normaal en verdwijnt meestal snel.

Wat is een Lotus baby?

Wat is een lotusbevalling

Bij een lotusbevalling blijven de navelstreng en placenta met de baby verbonden totdat deze zijn ingedroogd en de navelstreng vanzelf loslaat. Dit gebeurt meestal 3 tot 10 dagen na de bevalling, net als een navelstompje dat van je baby loslaat.

Kan navelstreng scheuren?

Een velamenteuze navelstreng kan een delicatere oorsprong en een risico voor scheuren en breken hebben. Er kunnen wel of geen consequenties voor de foetale groei en voor het Twin Transfusion Syndroom zijn -- volgens sommige niet erg onderbouwde waarnemingen in sommige medische artikelen.

Waarom halve Lotus bevalling?

Waarom kiezen ouders voor een lotusgeboorte? De keuze voor een (halve) lotusgeboorte is vooral een keuze voor rust: Er is meer dan alle tijd om de navelstreng geheel uit te laten kloppen.

Kun je de navelstreng voelen kloppen?

Wat ook mooi is, is dat je de hartslag vaak nog in de navelstreng kunt voelen kloppen. Ondanks dat je kindje al geboren is zijn jullie toch nog verbonden. Na het laten uitkloppen bindt de verloskundige de navelstreng af zodat jij of je partner deze door kan knippen.

Waarom geen muts na geboorte?

Het idee erachter is dat een mutsje het hoofd warm houdt. Maar een mutsje kan ook belemmeren in huid-op-huidcontact en zorgt ervoor dat de moeder haar baby minder goed kan ruiken, wat juist belangrijk is voor de werking van hormonen bij moeder en kind.

Wat doet het ziekenhuis met je placenta?

In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.

Waarom wachten met navelstreng doorknippen?

Hormonen. Nog een belangrijke reden die pleit voor het wachten met de navelstreng doorknippen en de baby scheiden van de placenta, is dat na de geboorte zowel bij moeder als kind de hormonen die pijn remmen en voor geluksgevoelens en binding zorgen op z'n allerhoogst zijn.

Wat is het nut van de navel?

Je navel is een overblijfsel van de navelstreng die van de placenta of moederkoek naar de buik liep. De placenta is van levensbelang, omdat vanaf daar voeding naar de baby gaat via de navelstreng. Als de baby geboren is, wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt.

Wat zit er in de navelstreng?

De navelstreng bevat drie vaten; twee slagaders (arteriae umbilicales) voor de toevoer van zuurstofarm bloed vanaf het hart van de baby naar de placenta en een ader (vena umbilicalis) die zuurstof en voedingsstoffen naar het kind brengt. Deze navelstrengvaten zijn omgeven door de gelei van Wharton.

Hoe lang blijven na bevalling?

Een vaste verblijfsduur of ontslagdatum is er niet. Wanneer u het ziekenhuis kunt verlaten, hangt af van een aantal criteria. Na een gewone bevalling blijft de moeder doorgaans twee tot drie dagen in het ziekenhuis. Na een keizersnede moet u rekenen op vier tot vijf dagen.

Waarom zo vooral bevalling s nachts?

Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen en na een paar uur weer afzwakken.

Welk tijdstip meeste bevallingen?

Nog een paar wetenswaardigheden: de meeste bevallingen beginnen in het weekeinde of 's nachts. Waarschijnlijk komt dit omdat het dan rustig in huis is en je je lekker ontspannen voelt!

Hoeveel uur duurt een bevalling?

De voorweeën gelden nog niet als bevallingstijd. Een gemiddelde bevalling duurt ongeveer 12 tot 24 uur.