Stuit / stuitligging: het draaien van baby in stuitligging naar hoofdligging Catharina Ziekenhuis

Doet het draaien van de baby pijn?

Gevraagd door: Guusje van de Brink Msc  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (33 stemmen)

Het duwen kan een naar gevoel geven en zelfs pijn doen. Als het te veel pijn doet, kun je altijd aangeven dat we moeten stoppen met de behandeling. De buik kan ook na het draaien wat gekneusd voelen. Na het draaien controleren we weer de hartslag van de baby.

Hoe voelt het als een baby draait?

Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.

Is baby draaien gevaarlijk?

Conclusie. Een versie heeft weinig risico's. De kans op problemen na een versie is veel kleiner dan de kans op problemen wanneer je bevalt met een kind in stuitligging. Daarom adviseren verloskundigen en gynaecologen je baby te laten draaien bij een stuitligging.

Kan een baby met 36 weken nog draaien?

Wanneer wordt de stuitligging gedraaid? Voor 36 weken zwangerschapsduur draaien veel kinderen zelf nog tot een hoofdligging. Het is dan ook verstandig pas na deze termijn het kind te draaien. Soms wordt het advies gegeven iets eerder of later te draaien, meestal afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater.

Hoe lang kan een baby nog draaien?

Tot ongeveer 36 weken in de zwangerschap kan uw kind nog zelf draaien. Wanneer dit niet gebeurt, kan er besloten worden om, met hulp van de gynaecoloog, het kind te draaien. Dit gebeurt meestal rond de 36 weken, soms kan dit eerder of later zijn, afhankelijk van uw situatie.

39 gerelateerde vragen gevonden

Kan je kind met 38 weken nog draaien?

Tot de 34e of 35e week, een beetje afhankelijk natuurlijk van de grootte van de baby en de ruimte in de baarmoeder, kan de baby nog zelf draaien. Daarna wordt dat lastiger. Er is steeds minder ruimte om te bewegen. De kans dat je baby na 36 weken nog spontaan draait is niet zo groot meer.

Kan je baby na 35 weken draaien?

Wanneer vindt een uitwendige versie plaats? Vroeg in de zwangerschap, dus vóór 35 weken, is de kans groot dat de baby uit zichzelf nog naar hoofdligging draait. Wanneer de baby bij een zwangerschapsduur van 35 weken of meer in een stuitligging ligt, is het verstandig om te proberen de baby naar hoofdligging te draaien.

Kan de kind na 37 weken nog gaan draaien?

Uitwendige draaiing

Voor die tijd draaien veel kinderen nog uit zichzelf. Na 37 weken is er ook nog kans dat draaien lukt, maar is de draairuimte beperkter. De versie wordt uitgevoerd door een klinisch verloskundige van St. Antonius Geboortezorg die hierin gespecialiseerd is (versiekundige).

Wat kan ik doen om de baby te laten draaien?

Ruimte in de buik creëren, spanning rond de baarmoeder en bekkeningang wegnemen, zodat de baby de ruimte en de mogelijkheid krijgt om ZELF te draaien. En die ruimte creëren is uitermate belangrijk.

Wat te doen als baby draait in bed?

Het moment van omrollen in bed kan uitgesteld worden door het gebruik van een babyslaapzak. Een babyslaapzak maakt het moeilijker om naar de buik te draaien. Daarnaast kun je een dunne deken en een laken gebruiken en deze strak instoppen.

Welke leeftijd omrollen van rug naar buik?

Wanneer zal je kleintje zich voor het eerst omrollen? Het kan zijn dat je baby zich met 3 maanden kan omrollen van rug naar buik, maar pas met 6 maanden terug kan rollen.

Kan een baby nog draaien na indalen?

Het indalen van je kind heeft voordelen: De baby kan nog moeilijk helemaal omkeren. Ligt het dus al mooi met het hoofdje in je bekken, dan is de kans op stuitligging erg klein. De baby kan nog wel 'om de as draaien' en dus op zijn/haar andere zijtje gaan liggen.

Waar voel je beweging bij stuitligging?

Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.

Wat voel je als je baby niet meer leeft?

Er is sprake van een missed abortion als de embryo of foetus niet meer leeft, zonder dat je dit in de gaten hebt. De meest gangbare symptomen van een miskraam zoals heftige krampen en bloedverlies, blijven dus uit.

Hoe kun je zelf voelen hoe de baby ligt?

Dit doet de verloskundige wederom door voorzichtig op verschillende plekken in je buik te drukken, ook wel de Leopold-handgrepen genoemd. Door te voelen hoeveel weerstand je buik op bepaalde plekken heeft, kan de verloskundige bepalen hoe je kindje ligt.

Hoe leer ik mijn baby omrollen?

Als u uw baby wilt helpen om van de rug naar de buik de rollen, kunt u helpen door hem met een speeltje naar rechts te laten kijken en op datzelfde moment het linkerbeen over het rechterbeen te buigen. Op deze manier leert uw baby zelf de spieren van de romp te gebruiken en het hoofd op te tillen.

Kan baby nog draaien met 34 weken?

Er is altijd een kans dat de baby ook na 34 weken of later uit zich zelf toch nog naar hoofdligging draait. Het is ook mogelijk om te proberen de baby te laten draaien door een versiepoging te laten doen.

Hoe weet je of je baby is ingedaald?

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.

Hoe voel je je na een versie?

Na een uitwendige versie kan de buik beurs of wat gevoelig zijn. Dit is normaal, en zo nodig kan er paracetamol genomen worden.

Hoe weet je of je baby dwars ligt?

Net als bij een stuitligging zal een echo worden gemaakt als er aan het eind van de zwangerschap een dwarsligging is geconstateerd. Deze echo wordt gebruikt om te kijken of er een aanwijsbare oorzaak is waarom je baby dwarsligt.

Waarom draait mijn baby niet?

Na 36 weken is de kans dat je baby uit zichzelf draait nog maar 8%. Je baby wordt steeds groter en de hoeveelheid vruchtwater neemt af. Als jouw baby dan nog met z'n koppie de verkeerde kant op ligt, word je doorverwezen naar de gynaecoloog of verloskundige voor een 'versie' (draaipoging).

Is een versie gevaarlijk?

Een versie heeft weinig risico's. De kans op problemen na een versie is veel kleiner dan de kans op problemen wanneer u bevalt met een kind in stuitligging. Daarom is het advies uw kind te laten draaien bij een stuitligging. Als de versie lukt is de bevalling veiliger voor u en uw kind.

Hoe weet je zelf dat je baby in stuitligging ligt?

Ligt jouw baby in een stuit? Met een liggingsecho kan je verloskundige zien dat je baby in een stuit ligt. Misschien heb je zelf al wel gekriebel of getrappel gevoeld in het bekken en zit het niet lekker omdat er boven in je buik iets duwt tegen je ribben en maag.

Welke week keizersnede bij stuitligging?

Soms moet de keizersnede erg vroeg in de zwangerschap worden gepland om een spontane bevalling te voorkomen. Dan kan het kind longproblemen krijgen, waarvoor opname op de couveuseafdeling noodzakelijk is. Daarom doet men bij een stuitligging pas een keizersnede vanaf 39 weken zwangerschap.

Kan je baby tegen je blaas trappen?

Naarmate de baby ontwikkelt gedurende de zwangerschap, ontwikkelen ook zijn spieren mee. Hierdoor kan hij steeds meer en meer bewegingen maken en kan de intensiteit van de schopjes toenemen. Op het einde van de zwangerschap kan de baby wel eens schoppen tegen je blaas of maag, wat natuurlijk minder aangenaam is.