lichamelijk onderzoek

Doet een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek?

Gevraagd door: Elizabeth Smit  |  Laatste update: 22 februari 2024
Score: 4.5/5 (59 stemmen)

Er is altijd toestemming nodig. Iedere arts, dus ook een bedrijfsarts is gerechtigd om lichamelijk onderzoek uit te voeren bij een patiënt. Echter, daarbij is altijd toestemming nodig van de patiënt of werknemer en is hij/zij nooit verplicht om zich te laten onderzoeken.

Wat mag een bedrijfsarts niet doen?

Een bedrijfsarts mag een aantal dingen niet doen: Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies.

Waar kijkt een bedrijfsarts naar?

Een bedrijfsarts heeft uitgebreide kennis van psychische en lichamelijke aandoeningen. Hij behandelt die doorgaans niet zelf, maar weet wel precies bij wie u voor behandeling het beste terecht kunt. In overleg met u kan hij u doorverwijzen naar zo'n behandelaar, of zo'n verwijzing afstemmen met uw huisarts.

Wat mag een bedrijfsarts allemaal doen?

Wat zijn de taken van een bedrijfsarts?
  1. Preventie: verzuim voorkomen. De bedrijfsarts draagt bij aan gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. ...
  2. Adviseren bij ziekteverzuimbegeleiding. ...
  3. Aanstellingskeuringen en Preventief medisch onderzoek (PMO) ...
  4. Signalering beroepsziekten. ...
  5. 6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid.

Kan bedrijfsarts diagnose stellen?

Een bedrijfsarts mag en kan een diagnose stellen alsook de werknemer doorverwijzen naar een specialist, zonder hiervoor de huisarts te raadplegen. Meestal adviseert de bedrijfsarts de medewerker wel om zelf de huisarts te informeren. Of neemt de bedrijfsarts contact op met de huisarts.

36 gerelateerde vragen gevonden

Kan een bedrijfsarts in je medisch dossier kijken?

Privacy van de werknemer

Een werknemer heeft altijd recht op inzage in zijn medisch dossier. De bedrijfsarts mag alleen informatie over de gezondheid van de werknemer opvragen bij de huisarts of specialist met toestemming van de werknemer.

Wie beslist huisarts of bedrijfsarts?

Huisarts versus bedrijfsarts

Een huisarts is verantwoordelijk voor de medische behandeling van de werknemer, de bedrijfsarts beslist of de werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is.

Wat mag een arbeidsgeneesheer onderzoeken?

Wat mag de arbeidsgeneesheer onderzoeken? De arbeidsgeneesheer mag de fysieke of mentale gezondheid van de werknemer enkel onderzoeken om te beoordelen of die zijn of haar activiteit veilig kan uitoefenen. De arts stelt geen diagnoses en stelt ook geen behandelingsplan op.

Is een bedrijfsarts te vertrouwen?

In principe is er geen reden om de bedrijfsarts niet te vertrouwen. Is de bedrijfsarts in een positie om jou te helpen? Jazeker, voor hem is het ook belangrijk om een kloppend en adequaat advies te geven. De bedrijfsarts moet met jou een vertrouwensband opbouwen om jou goed te kunnen beoordelen.

Welke vragen stelt de bedrijfsarts?

De vragen gaan over je gezondheid: zoals je klachten, je behandeling en het gebruik van medicijnen. Ook stelt de (bedrijfs)arts vragen over je werk en zaken buiten het werk, die mogelijk invloed hebben op je situatie. Na afloop van het gesprek zal de (bedrijfs)arts je zo goed mogelijk adviseren.

Wie bepaalt of je beter bent?

Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.

Wat te zeggen tegen een bedrijfsarts?

Wat zeg je tegen je bedrijfsarts?
  • Vertel de bedrijfsarts daarom zo precies en concreet mogelijk wat je mankeert en hoe je momenteel (dis)functioneert. ...
  • De bedrijfsarts werkt volgens een richtlijn: dat kan je extra stress bezorgen. ...
  • Bij een burn-out werkt dat niet: je brein is ontregeld en je bent uitgeput.

Wat vertel je de bedrijfsarts?

Het gesprek:

De vragen van de bedrijfsarts gaan over wat je wél kan. Leg duidelijk uit wat voor jou mogelijk is en wat je daarvoor nodig hebt, bijvoorbeeld een rustige werkplek. Vertel ook waar je grenzen liggen, bijvoorbeeld maximaal 2 uur per dag werken.

Wat mag je niet noteren bij ziekte?

Om welke gegevens gaat het dan? Wat u niet vast mag leggen zijn medische gegevens, zoals de namen van ziektes, specifieke klachten, de oorzaak van het ziekteverzuim, pijnaanduidingen of het type behandelaar (bijvoorbeeld psycholoog of fysiotherapeut).

Wie bepaalt bedrijfsarts of werkgever?

De rechter oordeelt dat het niet aan werkgever is om te beoordelen of om vast te stellen of werknemer al dan niet ziek is, maar aan een bedrijfsarts of arbodienst. Werkgever is o.a. op grond van art. 14 Arbeidsomstandighedenwet ook verplicht om een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen.

Hoe vaak contact met leidinggevende tijdens ziekte?

Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Kan een bedrijfsarts mij afkeuren?

Alleen een bedrijfsarts kan bepalen of een zieke werknemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt is. Een werkgever kan en mag dat niet beoordelen. Het is dan ook belangrijk dat de werkgever de ziekmelding zo snel mogelijk en bij voorkeur binnen een week aan de bedrijfsarts of arbodienst doorgeeft.

Wat doet een bedrijfsarts bij depressie?

Onderzoek door de bedrijfsarts

De arts vraagt welke psychische klachten je hebt. De arts stelt vragen om erachter te komen of je bijvoorbeeld een burn-out of een depressie hebt. De arts stelt vragen over hoe je de grip op je leven bent kwijtgeraakt. De arts kijkt wat je zelf al doet om je weer beter te voelen.

Heeft de bedrijfsarts contact met huisarts?

De bedrijfsarts mag ook niet met uw huisarts of specialist over uw klachten praten. Dat mag alleen als u heeft gezegd dat dat mag. De bedrijfsarts kan u een advies geven tijdens het open spreekuur. U kunt zelf dit advies met uw werkgever bespreken.

Kan een arbeidsgeneesheer je thuis zetten?

De arbeidsarts heeft een taak in arbeidsongeschiktheid maar hij mag nooit controleren of een werknemer al dan niet rechtmatig afwezig is. Hij zal nooit een huisbezoek doen. Dit kan uitsluitend binnen de opdracht van de controlearts.

Hoe weet ik wie mijn Arbeidsarts is?

Via de website mijngezondheid.be : klik op de rubriek “Werk en gezondheid – Info” en vervolgens op ”Wie is mijn arbeidsarts” (dit verloopt via SEED-connect).

Hoe gaat een bedrijfsarts te werk?

Ben je ziek, dan adviseert de bedrijfsarts over de aanpak. En hij zorgt voor begeleiding tíjdens ziekte. Ook ondersteunt hij bij re-integratie, wanneer je weer aan het werk gaat. De werkgever maakt de vrije toegang tot een bedrijfsarts mogelijk door dat op te nemen in een contract met de arts, of arbodienst.

Kan de huisarts een bedrijfsarts overrulen?

Als u zich ziek meldt, krijgt u in eerste instantie vaak te maken met de bedrijfsarts die door de werkgever ingeschakeld wordt. Maar mogelijk heeft ook uw huisarts en/of specialist een mening over uw arbeidsongeschiktheid.

Is werknemer verplicht advies bedrijfsarts op te volgen?

Is er sprake van slecht werkgeverschap als de werkgever het advies van de bedrijfsarts negeert? Bij re-integratie van zieke werknemers heeft de bedrijfsarts eens steeds grotere rol gekregen. Tenzij het UWV een ander deskundigenoordeel afgeeft, moeten de werknemer en de werkgever het advies van de bedrijfsarts volgen.

Hoe voorbereiden op gesprek bedrijfsarts?

Tips voor het gesprek met je Arbo-arts
  1. Schrijf vooraf je klachten op. ...
  2. Als je al een behandeling volgt, leg dat uit wat deze behandeling inhoudt. ...
  3. Zorg dat je je werkomstandigheden goed uitlegt. ...
  4. Denk na over wat je zelf wilt bereiken met het gesprek. ...
  5. Stel vragen. ...
  6. Wees eerlijk.